Koncert 4. júla 2023, 17.00 hod. …

26. 6. 2023

Koncert

4. júla 2023, 17.00 hod.

Mestský hrad

One day jazz festival 2023

One Day Jazz Festival sa v súčasnosti radí medzi popredné medzinárodné festivaly, ktoré majú osobitosť aj tradíciu. Je určený divákom všetkých vekových skupín a milovníkom nielen jazzovej hudby. Doteraz sa ho zúčastnilo viac ako 170 zahraničných a 70-tak domácich umelcov. Z roka na rok pribúda počet návštevníkov jednotlivých edícií festivalu.

V utorok 4. júla sa One Day Jazz festival 2023 presunie na Mestský hrad v Kremnici. Kremnica hostí festival štvrtýkrát v jeho histórii. V čase od 17:00 h sa môžete tešiť na dva koncerty, jeden v Kostole sv. Kataríny a druhý na open stage.

Program:
17:00 h Immanuel Wilkins Quartet, Mária Reháková Topoľana, (open stage na nádvorí mestského hradu)
18:30 h Oskar Török & Marián Čekovský feat. Martin Valihora, (Kostol sv. Kataríny)

Immanuel Wilkins (USA)

Ako rozpoznať dramaturgiu dobrého festivalu od podujatia výnimočného? Mimoriadne podujatie predstavuje hudobníkov práve v období ich umeleckého rozletu. Presne to je prípad dvadsať šesťročného altsaxofonistu Immanuela Wilkinsa, ktorého albumy vydané prestížnou značkou Blue Note vzbudili pozornosť na americkej scéne. Rodáka z Filadelfie ovplyvnili saxofonisti Kenny Garrett, Branford Marsalis a Marshall Allen, no až trubkár Wynton Marsalis ho počas štúdia na prestížnej Juilliard School of Music nasmeroval na avantgardnejší odkaz saxofonistu Ornetta Colemana. Odtiaľ bolo na skok k otvorenejším projektom klaviristu Jasona Morana, ktorý vzal šikovného saxofonistu pod svoje krídla. Wilkinsova koncepcia ponúka ten najaktuálnejší pohľad na smerovanie jazzu a ONE DAY JAZZ festival hrdo predstavuje jeho vynikajúce kvarteto v slovenskej premiére. Immanuel Wilkins – altsaxofón, Micah Thomas – klavír, Matt Brewer – kontrabas, Kweku Sumbry – bicie nástroje

Mária Reháková Topoľana (SK/GB)

Slovenská jazzová flautistka, speváčka a skladateľka Mária Reháková túžila ako jedna z mnohých umelcov žijúcich v zahraničí, zdieľať prostredníctvom hudby svoj pôvod. Preto iniciovala medzinárodný projekt Topoľana, v ktorom prepája európsky jazz so slovenským folklórom. Sexteto tvoria rešpektovaní britskí a slovenskí jazzmani a je zaujímavé sledovať, ako sa dokážu popasovať s kompozíciami či aranžmánmi inšpirovanými ľudovými piesňami. Mária vyrastala ako tanečnica a speváčka v detskom folklórnom súbore Kremienok a ľudové piesne zasadené do multikultúrneho prostredia dotávajú v podaní kapely nový nádych. Stávajú sa aktuálnou výpoveďou pulzujúcej a kultúrne pestrej britskej metropoly, v ktorej má svoje miesto aj Slovensko. Mária Reháková – flauta, spev, Sam Knight – tenorsaxofón, Gustavo Clayton Marucci – klarinet, basklarinet, Eddie Lee – klavír, Michal Šelep – kontrabas, Floyer Sydenham – bicie nástroje

Čekovský, Török, Valihora (SK)

Návštevníci ONE DAY JAZZ festivalu budú v Kostole sv. Kataríny v Kremnici svedkami výnimočného zoskupenia, ktoré sa sformovalo špeciálne pre tento večer. Klaviristu, speváka, herca či šoumena Mariána Čekovského nie je potrebné predstavovať: hudobní fanúšikovia ho poznajú vďaka spolupráci s Richardom Müllerom či kapelami No Name, IMT Smile, Free Faces alebo Kontrafakt. Okrem toho získal Čekovský nesmiernu popularitu ako komik a zabávač v rámci viacerých súkromných či verejnoprávnych médií. Keď rodák z Humenného hľadal počas svojich tínedžerských rokov spriazneného hudobného partnera, objavil ho v trubkárovi Oskarovi Törökovi a hoci sa ich cesty oddelili, obaja sa príležitostne stretávajú na pôde rozličných projektov. Török sa dlhodobo pohyboval najmä medzi Prahou a Katovicami, kde vyštudoval hru na trúbke a už dve desaťročia je oporou vynikajúcich českých i poľských zoskupení Vertigo Quintet, Wojtek Mazolewski Quintet, Čikori huslistky a speváčky Ivy Bittovej, Concept Art Orchestra, Points Septet, Kapela snů klaviristky Beaty Hlavenkovej, Nikola Kolodziejczyk Orchestra či experimentálneho tria Sato-San To. Dvojica našla ideálneho partnera v bubeníkovi Martinovi Valihorovi, ktorý je nesmierne prispôsobivým a kreatívnym spoluhráčom. Dôkazom sú jeho spolupráce s legendárnymi medzinárodnými (Mezzoforte, Harry Sokal Depart – Refire, Waking Vision, Dan Bárta Illustratosphere) či domácimi zoskupeniami (Collegium Musicum, Prúdy, Fermáta). Oskar Török – trúbka, Marián Čekovský – klávesové nástroje, Martin Valihora – bicie nástroje.

Bude to neopakovateľný večer!

Ďalšie aktuality

22. 8. 2024

Otváracie hodiny počas septembra 2024.

Nové otváracie hodiny od 1. septembra 2024.

22. 8. 2024

Otváracie hodiny počas štátnych sviatkov

Expozície múzea otvorené aj počas štátnych sviatkov.

21. 8. 2024

Výstava karikatúr v rámci 44. ročníka…

Vernisáž výstavy karikatúr v piatok 23. augusta 2024 o 14:30 h v galérii.

Archív aktuálnych informácií
Na prevádzkovanie webu a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.