Pozrite si najkrajšie momenty z výnimočnej múzejnej noci.

7. 5. 2019

Fotogaléria

NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica
SOŠV – SOŠM – Stála expozícia dejín lyžovania
Múzeum gýča

pozývajú na podujatie

NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ V KREMNICI

v sobotu 18. mája 2019 od 19.00 h

Aj tento rok otvoria kremnické múzeá a expozície svoje brány pre návštevníkov v netradičnom večernom čase počas už tradičnej Noci múzeí a galérií. V sobotu 18. mája 2019 od 19.00 hod. budú môcť návštevníci využiť túto vzácnu príležitosť a navštíviť vybrané expozície v Kremnici.

NMaG logoNBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica sprístupní Mestský hrad so všetkými expozíciami, ktoré sú súčasťou areálu. Tohtoročná Noc múzeí a galérií sa bude niesť v znamení Kremnického meštianskeho streleckého spolku (16. – 20. storočie). Pripravujeme pestrý, zábavný, poučný a zaujímavý program pre malých aj veľkých návštevníkov. Deti sa môžu zapojiť do interaktívnych hier, kde budú na rôznych vedomostných stanovištiach a stanovištiach zručnosti plniť úlohy a na konci hry získajú diplom mladého čarostrelca. Alebo môžu využiť svoju šikovnosť a kreativitu pri návrhu streleckého terča. Pre tých návštevníkov, ktorí túžia po informáciách, máme pripravené krátke rozprávania o histórii vzniku a fungovaní kremnického meštianskeho streleckého spolku, o strelniciach v Kremnici, ktoré v minulosti využíval Kremnický meštiansky strelecký spolok, ale aj o návšteve cisára Františka Lotrinského, ktorý pre jedny strelecké preteky daroval vzácne predmety. Zaujímavé bude aj rozprávanie o streleckých terčoch, ktoré sa nachádzajú v zbierkovom fonde múzea o motívoch, ktoré sú namaľované na terčoch, o reštaurovaní a digitalizovaní terčov v súčasnosti. Návštevníci budú mať možnosť vystúpiť na vyhliadkovú vežu Kostola sv. Kataríny, pozrieť si izbu turnermajstra, dozvedieť sa informácie o živote turnermajstrov v minulosti a vychutnať si výhľad na panorámu večernej Kremnice. Nebudú chýbať ani ukážky historických strelných zbraní, výcvik povelov mladých čarostrelcov a príležitosť vyskúšať si streľbu z luku a kuše. Celý večer budú v areáli Mestského hradu znieť rytmy bubnov, trúbenie turnermajstra, ale aj výstrely z dela a pušiek.

Ďalšie kremnické múzeum Slovenský olympijský a športový výbor – Slovenské olympijské a športové múzeum vo svojej Stálej expozícii dejín lyžovania na Slovensku v rámci Noci múzeí a galérií sprístupní výstavu „Dokumentarista s citom pre okamih. Ladislav Bielik, redakcia Štart, Bratislava“, venovanú slovenskému fotografovi Ladislavovi Bielikovi. Zámerom výstavy je poodhaliť inú časť Bielikovej tvorby, ktorej zasvätil veľkú časť svojej profesionálnej práce a to športovej fotografii. Výber je zostavený z vyše 300 fotografií z archívu športového týždenníka Štart (1956 – 1992) a vo výstavnej podobe budú prezentované po prvýkrát! Okrem výstavy návštevníci uvidia aj ukážky lyžiarskeho výstroja a lyžiarskej výzbroje.

Otvorené bude tiež Múzeum gýča, ktoré ponúkne dobrú náladu a prehliadku 1562 gýčov rôzneho druhu a pre deti špeciálne fotenie s Mickeym Mouseom a s múdrym škriatkom.

Počas Noci múzeí a galérií bude vstup do expozícií voľný.

Pre viac informácií o Noci múzeí a galérií 2019 v Kremnici sledujte www.muzeumkremnica.sk

NMaG NMaG NMaG

Národná banka Slovenska – Múzeum mincí a medailí
Štefánikovo nám. 11/21, 96701 Kremnica
Kontakt: +421-(0)45-6780301 (sekretariát)
muzeum@nbs.sk
www.muzeumkremnica.sk

Noc múzeí a galérií v Kremnici / 18. 5. 2019

Ďalšie aktuality

22. 8. 2024

Otváracie hodiny počas septembra 2024.

Nové otváracie hodiny od 1. septembra 2024.

22. 8. 2024

Otváracie hodiny počas štátnych sviatkov

Expozície múzea otvorené aj počas štátnych sviatkov.

21. 8. 2024

Výstava karikatúr v rámci 44. ročníka…

Vernisáž výstavy karikatúr v piatok 23. augusta 2024 o 14:30 h v galérii.

Archív aktuálnych informácií
Na prevádzkovanie webu a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.